Peruker och hårsystem

Peruker och hårsystem

Helt eller fläckvis håravfall – Alopecia är något som drabbar många människor av olika  orsaker. För att lösa dessa problem finns hårersättning/hårsystem av olika slag som kan täcka och/eller fylla ut det egna håret. Androgent/ärftligt håravfall drabbar upp till 70% av alla men också en del kvinnor.

Hårteknikerna har över 30 års erfarenhet av arbete med peruker och hårsystem/toupéer. Med stor kunskap, Kompetens och omsorg erbjuder vi dig hjälp utifrån dina behov och önskemål.

Showroom

Perukonsultation

Kontakta oss i samband med att du fått din förskrivning. Vi bokar då in ett kostnadsfritt konsultationstillfälle på plats eller digitalt, då vi går igenom hur processen med att skaffa en peruk går till, svarar på eventuella frågor du har samt beställer en peruk. Peruken finns normalt hos oss 3-14 arbetsdagar senare.

När du känner dig redo att börja använda din peruk kontaktar du oss igen. Om man genomgår cytostatika-behandling som medför håravfall tar det vanligtvis ca 10-14 dagar från det att behandlingen börjar tills dess att man successivt börjar märka av håravfallet. När du känner att du vill ha peruken så kontaktar du oss. Vi ser till att du får en tid snabbt, inom 24h.

Vid besöket klipps håret bort om så önskas och din peruk klipps in och måttanpassas för dig vid behov.Du får med dig anpassade produkter och instruktioner hur du ska sköta peruken.

 Skulle du vid ett senare tillfälle stöta på problem med din peruk, känna dig osäker över något eller vill ha svar på frågor, är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Region Östergötlands bidrag är 6000 kr/år. En peruk i syntet kostar ca 4000-9000kr och i äkta hår frn ca 15000kr. Detta medför att man själv får betala eventuell mellanskillnad mellan kostnad För peruken och ersättning från regionen. Du får alltid en kostnadsberäkning med dig hem efter första besöket.

Utöver kostnaden för peruken tillkommer region Östergötlands patientavgift. Patientavgiften är 750kr/år och betalas i samband med att du betalar för din första peruk. Om du sedan hämtar ut en andra peruk inom en 12 månaders period är den andra peruken fri från patientavgift. Dessa regler gäller för region Östergötland. Tillhör du ett annan än region Östergötland behöver du kolla vilka regler som gäller där avseende bidraget, då det skiljer sig åt mellan regionerna.

Skötselprodukter

Till peruken krävs särskilda skötselprodukter, dessa omfattas ej i regionens ersättning. Dessa produkter kan du köpa hos oss på Hårteknikerna.

HUR DU SKÖTER DIN PERUK

Skötselråd

Tvättning av peruken

Perukens hårstrån är uppbyggda av ett speciell fiber som skiljer sig från vanliga hårtrån. Detta fiber är känsligare än vanligt hår och slits betydligt snabbare, vilket gör det viktigt att vara lite varsam. För att få maximal hållbarhet för din peruk, bör du inte tvätta peruken mer än 1 gång/vecka och använda friktionskydd

DÅ DU SKA TVÄTTA DIN PERUK GÖR DU PÅ FÖLJANDE VIS

 1. Fyll upp ett handfat med ljummet vatten (ej för varmt!)
 2. Häll i 1 msk peruk-schampo i vattnet
 3. Lägg peruken i vattenbadet och låt den ligga i 10 min
 4. Töm ut vattnet ur handfatet och fyll på nytt upp med ljummet vatten (ej för varmt!) Peruker från Jon Renau ska torkas efter schamponering, punkt 10. Sedan spejas med conditioningspray, sedan självtorka. 
 5. Häll i 1 msk peruk-balsam i vattnet
 6. Låt peruken återigen ligga i vattenbadet i 10 min
 7. Töm ut vattnet
 8. Skölj peruken.
 9. Lägg peruken i en handduk
 10. Krama ur vattnet ur peruken lätt med hjälp av handduken och häng sedan upp peruken på sitt wig tree (ställning för peruken) för att självtorka
 11. Hårstråna i peruken är formade så att dom själva återfår samma frisyr som peruken formats till. Peruken behöver alltså ingen ytterligare styling för att formas, utan behöver enbart självtorka på ställningen.
 12. OBS! Peruker i syntet tål inte värme från hårfön eller andra värmeverktyg.
 

Om du använt mössa, halsduk eller dylikt och känner att peruken behöver kammas, bör du använda en specialtillverkad borste som är specifikt framtagen för att inte skada hårfibret i peruken och eventuellt skada stommen.  Denna borste kan du köpa hos oss på Hårteknikerna.

Bra att veta

TIPS & RÅD

SPIS, UGN & ÅNGA

Peruken är känslig för höga temperaturer. Därför finns en risk att t.ex. het ånga från ugnen eller kastruller vid matlagning kan skada din peruk om du inte är försiktig. Hög värme gör att hårstråna i peruken smälter och bör därför undvikas då du bär peruken. Värme från hårfön är också skadligt för peruken, vilket är varför peruken endast bör lufttorka på peruk-ställningen (Wig Tree) för att återfå sin form.

VARMT & SVETTIGT

Många kan uppleva att det stundom blir väldigt varmt att bära peruk. Som en lösning för detta finns produkten ”headline it”, vilket är en slags självhäftande duk som fästs på perukens insida. Duken absorberar svett i peruken samt minskar risken för lukt då den håller fukten borta.

NATTETID

Då du sover bör du låta peruken hänga på ställningen (Wig Tree). Detta förlänger perukens hållbarhet. Om du upplever att det blir kallt om huvudet på natten kan vi rekommenderar vi en specialframtagen mössa som både är behaglig och len emot huden. Mössan är dessutom skonsam mot hårfibret i peruken vilket gör att du även kan använda den som en vanlig mössa även när du har peruken på dig. Mössan finns i vår salong så det är bara att fråga så visar dig gärna!

30 ÅRS ERFARENHET

Vi ger dig personlig rådgivning

Vi har mer än 30 års erfarenhet av peruker och hårsystem. Efter konsultation tar vi fram ett förslag baserat på dina önskemål och behov. Kontakta oss eller boka en tid direkt online.

NYHET: Boka konsultationstid via Facetime, Zoom eller WhatsApp!

Skicka en förfrågan

Till dig med förskrivning

För dig som tillhör regionerna Östergötland, Kalmar och Jönköping så kan du använda din förskrivning till turbaner och mössor istället för peruk. Det går såklart att kombinera båda alternativ.